UDDANNELSES-VEJLEDNING

UNDERVISNINGSPLAN FOR UDDANNELSESVEJLEDNING

FORMÅL

• At sikre at eleverne træffer et kvalificeret uddannelses- og erhvervsvalg.
  • Ved samtale at hjælpe eleven til indsigt i personlige interesser, evner og kompetencer, som har betydning for uddannelsesvalg.
  • At styrke elevens mulighed for selv at søge og finde oplysninger om uddannelse og erhverv.

Vejlederne har deres daglige gang på skolen og opbygger således et personligt kendskab til eleverne. Vejlederne har en god og hyppig kontakt med faglærerne.

Skolens vejledning følger de værdier og principper, som er beskrevet i Efterskoleforeningens vejledningssyn. Du kan evt. læse mere her.

Hvorfor uddannelsesvejledning?

• For at hjælpe eleverne til at træffe et kvalificeret uddannelsesvalg.
  • For at hjælpe eleverne til afklaring om personlige interesser, evner og kompetencer.
  • For at styrke eleverne i at søge og finde oplysninger om uddannelse og erhverv.

Vejledningsaktiviteter

• 1-2 årlige uddannelsessamtaler.
  • Foredrag.
  • Ung til ung vejledning.
  • Forældre-job-info-aften.
  • O.S.O.
  • Brobygning.
  • Evt. hjælp til udarbejdelse af uddannelsesplan/tilmeldingsskema.

Uddannelsesparathed og adgangskrav
Alle elever skal have vurderet deres uddannelsesparathed til den ungdomsuddannelse, de ønsker (uanset om det er en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse).

For at vurdere uddannelsesparathed skal man se på faglige, personlige og sociale forudsætninger. Til erhvervsuddannelserne er der desuden et krav om et karaktergennemsnit på 02 i henholdsvis dansk og matematik.

Hvis skolen vurderer en elev ”ikke uddannelsesparat” til en uddannelse, skal elevens lokale UU-center overtage forløbet. Hvis eleven fx har søgt ind på en gymnasial ungdomsuddannelse, og vi vurderer, at han/hun ikke er uddannelsesparat, vil det være UU-centeret, der kontakter gymnasiet og evt. indstiller til optagelsesprøve.

Til skole/hjem-samtalerne i november vil vi komme med en foreløbig vurdering af uddannelsesparathed. Eleverne skal være klar med deres uddannelsesønske 1. december, så den endelige vurdering kan være klar inden 15. januar 2016.

OBS: Det er forældrenes ansvar at udfylde og afsende elevens ansøgningsskema på www.optagelse.dk.